Tandvård

Cirka 80 % av alla djur har någon form av tandproblem och det allra vanligaste problemet hos våra husdjur är tandsten. Tandsten bildas genom att bakterier som normalt finns i munhålan tillsammans med saliven bildar en hinna på tänderna. Den hinnan kallas för plack och om inte placken avlägsnas ansamlas det vid tandköttskanten och orsakar inflammation i tandköttet, som då blir rött, svullet och lättblödande.

Med tiden förkalkas placken och tandsten bildas. Tandstenens skrovliga yta underlättar för nya bakterier att fastna och mer plack bildas. Om placken och tandstenen avlägsnas så försvinner även inflammationen i tandköttet som då blir friskt igen. Obehandlad tandköttsinflammation i kombination med tandsten kan övergå i tandlossning.

Med profylaktiska åtgärder kan många av djurens tandproblem förhindras! Regelbunden tandborstning är överlägset det mest effektiva sättet att få bort plack och hos oss kan du köpa tandkräm och tandborstar speciellt anpassade för ditt husdjur.

 

FORL hos katter

Katter kan få en tandsjukdom som heter FORL (Feline Odontoclastic Resorption Lesions). FORL bryter ner tandens emalj och när tandens pulpa blottas blir det väldigt smärtsamt för katten. Katter med FORL får svårt att äta och har ofta dålig andedräkt. Idag finns ingen behandling mot FORL utan man drar ut de tänder som är angripna. Katter drabbas tyvärr ganska ofta av sjukdomen, och trots omfattande forskning har man inte lyckats hitta en orsak till varför.